Handen wassen

Het belang van handen wassen

Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt. Iedereen die in de zorg werkt weet hoe belangrijk hygiëne is, en dan met name handhygiëne. Via onze handen kunnen we namelijk heel gauw bacteriën verspreiden en dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen op de plek waar jij werkt.

Hoe kan ik het beste mijn handen wassen?

1.Maak je handen nat onder warm stromend water

Het is belangrijk regelmatig de handen te wassen, vooral als je op drukke locaties bent geweest waar veel mensen samenkomen.

  • Na een bezoek aan het toilet
  • Voor en na wondbehandeling
  • Voor het (klaarmaken van) eten
  • Na het snuiten van de neus
  • Na in de hand hoesten/niezen
2.Zeep de handen goed in

Zeeppompjes zitten vaak vol met bacteriën. Het is daarom beter om deze te vervangen voor zeepdispensers. Hierbij is een dispenser met een sensor de meest hygiënische keuze. Toiletbezoekers hoeven in dat geval niks aan te raken, wat ook als prettiger ervaren wordt omdat mensen niet graag objecten aanraken binnen een toiletruimte.

3.Wrijf je handen over elkaar en vergeet je polsen en de ruimte tussen je vingers niet

Met het goed wassen van de handen wordt de mogelijkheid om een infectie op te lopen gereduceerd. Een hoger hygiëne niveau verkleint de kans op kruisbesmetting en verlaagt het ziekteverzuim binnen organisaties. 80% van de infecties ontstaan door een gebrek aan handen wassen

4.Spoel je handen goed af onder stromend water

Het virus vormt een lipide laag, een soort vetlaagje, op je handen. Door het gebruik van zeep gaat die laag kapot en valt het virus als het ware uit elkaar. Of je daarbij warm of koud water gebruikt, is niet belangrijk. Je mag het dus helemaal zelf kiezen, zolang je maar vloeibare zeep gebruikt.

5.Droog je handen zorgvuldig. Zorg ervoor dat je een nieuwe (ongebruike) portie katoen of papier uit de handdoekautomaat gebruikt

Natte handen verspreiden gemakkelijker ziektekiemen dan droge handen. Daarom is het belangrijk om na het wassen je handen goed af te drogen. Momenteel is het onduidelijk welke methode van handen drogen het beste is. Of u nu een papieren handdoek of een handdroger gebruikt, de sleutel is om uw handen volledig te drogen.

10 feiten over handen wassen

  • Bacteriën hebben de mogelijkheid om 48 uur te overleven op een oppervlak.
  • 80% van de besmettingen tussen mensen ontstaat via de handen.
  • 47% van de ziektes zijn te voorkomen indien de handen goed gewassen worden.
  • Een computermuis bevat gemiddeld 10.000 organismen per cm2.
  • Een toetsenbord bevat gemiddeld 10.000 organismen per cm2.
  • Slechts 30% wast de handen met zeep na een toiletbezoek.
  • Een ‘besmette’ hand kan dit overbrengen naar 5 nieuwe objecten of 14 andere mensen.
  • Een kantoormedewerker komt dagelijks met meer dan 10 miljoen bacteriën in aanraking.
  • 90% van de horecabezoekers vinden een schoon toilet belangrijker dan een goede service.
  • Een heteluchtdroger zorgt voor een toename van bacteriën in plaats van een afname.

Hoe handen wassen zonder water?

Kun je je handen wassen zonder water? Ja, dat kan. Als je niet over water en zeep beschikt (bijvoorbeeld als je onderweg bent), dan kun je handgel gebruiken om je handen te reinigen. Maar het is beter om je handen met water en zeep te wassen.

Wat gebeurt er als je je handen NIET wast?

Als je vervolgens geen handen wast, maar daarna wel je mond, neus of ogen aanraakt, dan hebben bacteriën de mogelijkheid om via de slijmvliezen het lichaam binnen te komen. Slechte bacteriën en andere ziektekiemen kunnen een infectie veroorzaken zoals verkoudheid en griep.

Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *